Ušesno maslo – cerumen

Ušesno maslo - cerumensluh9

Ušesno maslo ali cerumen izločajo ceruminalne žleze. Pomeša se z odluščenimi poroženelimi površinskimi celicami kože sluhovoda. Cerumen je rumenkaste barve in je netopen v vodi. Na zraku se sčasoma strdi in oksidira. Praviloma se zaradi iz sluhovoda izloča sam. Izločanje pospešuje žvečenje, saj se tako cerumen hitreje pomika proti izhodu.

Naloga cerumna je, da ščiti sluhovod pred umazanijo in bakterijami. Preprečuje vdor vodotopnih škodljivih snovi in mikrobov v kožo. Normalno izločanje cerumna omogoča pravilno delovanje (zunanjega) ušesa in ga ne smemo odstranjevati iz ušesa. Je znak zdravega ušesa, nastaja ves čas, izloča pa se skozi sluhovod. Če opazite, da se je barva cerumna spremenila, gre lahko za vnetje kože sluhovoda ali vnetje srednjega ušesa.

Na povečano nastajanje cerumna in njegovo strjevanje lahko vplivajo šamponi za umivanje las in izdelki za tuširanje, zato je priporočljivo, da si lase umivamo tako, da šampon čim manj teče v ušesa.

 

Kako pravilno čistimo sluhovod?

Uho se načeloma čisti samo; tudi žvečenje pomaga, da se cerumen pomika proti izhodu.

Dodatno lahko uho preprosto očistimo tako, da na prst ovijemo mokro bombažno vato in notranjost ušesa nežno obrišemo, vendar le tako daleč, kolikor seže prst. Z vatiranimi palčkami cerumen potisnemo le še globlje v sluhovod, zato je priporočljivo, da s palčkami čistimo le zunanji del ušesa (uhelj) ne pa tudi sluhovoda.

 

ciscenje_sluhovoda_usesa-ne_z_vatirano_palcko-audio_bm_slusni-centri

 

 

Ceruminalni ali ušesni zamaški

Ceruminalni zamaški nastanejo zaradi čezmernega izločanja cerumna, npr. zaradi uporabe slušnih aparatov ali v prašnem okolju, ali pa je moten ceruminalni odtok iz sluhovoda, npr. zaradi poraščenosti ali anatomskih nepravilnosti sluhovoda. Pogost vzrok za nastanek ušesnih zamaškov je tudi nepravilno čiščenje sluhovodov z vatiranimi palčkami, s katerimi cerumen navadno le potisnemo globlje v sluhovod. Ob stiku z vodo, npr. pri kopanju, lahko cerumen ali zamašek nabrekne in zamaši sluhovod.

 

Težave in zapleti, ki jih povzročajo ušesni zamaški

Ceruminalni zamaški povzročajo poslabšanje ali izgubo sluha, pritisk, srbenje in bolečine v sluhovodih in šumenje v ušesih. Možni zapleti zaradi ceruminalnih zamaškov so vnetja zunanjega sluhovoda in srednjega ušesa s predrtjem bobniča in vrtoglavica.

 

Če je cerumen preveč zasušen in se ne izloča, ga lahko zmehčamo s pršilom Odinel, ki ga lahko kupite v AUDIO BM slušnih centrih. Raztopina raztaplja cerumen in preprečuje nastajanje ušesnih zamaškov. To je še posebej primerno za ljudi, ki imajo težave s čezmerno tvorbo cerumna ali za uporabnike slušnih aparatov. Nekateri morajo občasno na izpiranje cerumna k zdravniku.

 

V kolikor imamo občutek, da je sluhovod zadelan s cerumnom, se posvetujemo z osebnim zdravnikom, ki se bo odločil, kako postopati dalje. Informativno vam v sluhovod lahko pogledajo tudi slušni akustiki v AUDIO BM slušnih centrih, vendar ne izvajajo nobenih postopkov čiščenja. Pred morebitnim izpiranjem pri zdravniku je pomembno, da zdravnika opozorite na morebitne posege, ki ste jih kdaj v preteklosti imeli v ušesu. Prav tako bo izpiranje lažje, če cerumen ni zasušen. Kot je bilo omenjeno, ga lahko zmehčate z uporabo pršila Odinel.

Čiščenje cerumna ni povsem preprost postopek, zato ga je najbolje opraviti pri osebnem zdravniku.

 

Statistika

Ceruminalni zamaški so vzrok za slab sluh pri 30 % starejših ljudi z naglušnostjo.
Težave, povezane z ušesnimi zamaški, so vzrok za 10 % nujnih obiskov pri specialistih ORL.
Pri presejalnih testih sluha se je pokazalo, da 20-25 % dojenčkov, starih od 6 do 8 tednov, potrebuje čiščenje zunanjega sluhovoda.
Študija je pokazala, da ima 6 % osnovnošolcev zamaške iz ušesnega masla v obeh sluhovodih.
Klinične študije so pokazale, da je pri 70 % otrok z vnetjem zunanjega sluhovoda vzrok težavam čiščenje sluhovodov z vatiranimi palčkami.

 

 

Za čiščenje sluhovoda lahko uporabite
Odinell sprej za uho

 

audinell-odinell_sprej_za_uho-audio-bm-slusni-aparati-izdelki-za-nego-in-vzdrzevanje-slusnih-aparatov

 

Nakup v AUDIO BM spletni trgovini >>