Slušni aparati in rekreacija

Rekreacija je del našega vsakdana, pa naj bo to sprehod po gozdu, kolesarjenje, igranje košarke ali tek. Ob vseh omenjenih aktivnostih je pomembno, da dobro slišimo okolico, tako zaradi naše varnosti, kot tudi zaradi sodelovanja pri različnih igrah in tekmovanjih. Samo zamislite si lahko, da ne zaslišite kolesarja, ki pelje mimo vas, avtomobila, ki vas želi prehiteti ali pa piska sodnika, ki je prekinil tekmo.Ob vseh športnih aktivnostih oz. rekreaciji se lahko kaj hitro zgodi, da se aparat izgubi in tako ali drugače poškoduje. Poskrbite, da bo vaš slušni aparat pravilno nameščen, a ob vsakem dvomu le-tega raje snemite in shranite v škatlico za slušne aparate, ki jo imejte za vsak slučaj vedno pri sebi.

 

Ob rekreaciji je glavna težava voda oz. vlaga. Ob gibanju se bomo znojili, kar pa vašim slušnim aparatom ne bo dobro delo. Ker lahko znoj ob neprimerni skrbi za slušne aparate povzroči oksidacijo vezja in s tem slabše delovanje slušnih aparatov, je potrebno le-te pogosto sušiti. S sušenjem preprečimo morebitne težave pri delovanju aparata.
Slušni aparati imajo različne koeficiente odpornosti na prah in vlago, znane kot IP Število. IP število je sestavljeno iz dveh številk. Prvo število se nanaša na zaščito pred trdimi stvarmi, drugo število pa na zaščito pred vplivom vode.

 

PRVO ŠTEVILO

0 Brez zaščite.
1 Zaščita pred trdnimi delci do velikosti 50mm oz. ne hotečim dotikom z roko.
2 Zaščita pred trdnimi delci do 12mm oz. dotikom s prsti.
3 Zaščita pred trdnimi delci do 2,5mm (orodja in žice).
4 Zaščita pred trdnimi delci do 1mm (fina orodja in žice).
5 Zaščita pred omejeno količino prahu (brez škodljivih
usedlin).
6 Popolna zaščita pred prahom.

 

DRUGO ŠTEVILO

0 Brez zaščite.
1 Zaščita pred vertikalnim kapljanjem vode
oziroma kondenzacijo.
2 Zaščita pred direktnim škropljenjem z vodo
do 15 stopinj od vertikale.
3 Zaščita pred direktnim škropljenjem z vodo
do 60 stopinj od vertikale.
4 Zaščita pred škropljenjem z vodo iz vseh smeri;
vstopna količina vode je omejena.
5 Zaščita pred nizkotlačnimi curki vode iz vseh smeri;
vstopna količina vode je omejena.
6 Zaščita pred nizkotlačnimi curki vode (uporaba na ladijski
palubi) – vstopna količina vode je omejena.
7 Zaščita pred efektom potopitve v vodo;
med 15cm in 100cm (1m).
8 Zaščita pred potopitvijo pod tlakom za daljši čas.

 

V podjetju AUDIO BM zagotavljamo slušne aparate, ki imajo IP stopnjo 57 in 67. Osebam, ki se redno ukvarjajo z rekreacijo svetujemo, da vsak dan poskrbijo za sušenje slušnih aparatov ali pa si ob redni/profesionalni vadbi omislijo dodaten par slušnih aparatov, ki bo namenjen le rekreaciji. Vedite, da bolje kot boste poskrbeli za vaš slušni aparat, bolje bo on poskrbel za vas in vaš sluh.