Sluh in mladost

Izguba sluha v najstniških letih je postala prava epidemija, saj ima eden od petih najstnikov težave s sluhom. Vzroki za tako veliko število najstnikov s težavami sluha tičijo v izpostavljenosti hrupu na zabavah, ob preglasnem gledanju filmov in poslušanju glasbe doma ali v družbi.

 

Ker svet postaja vse glasnejši, je tveganje za poškodbo sluha vedno večje in na to ni imun nihče, niti otroci in mladostniki. Ko se izguba sluha enkrat pojavi, le-te ni mogoče več povrniti nazaj v prvotno stanje.

 

In dejstva? Vsaka izpostavljenost morebitnemu hrupu ali glasnosti nad 85 decibelov lahko povzroči postopno izgubo sluha. Glasnost 85 decibelov predstavlja mestni promet ali šolska jedilnica. 105 decibelov jakosti lahko proizvede MP3 predvajalnik pri najvišji glasnosti. Ob takem hrupu lahko pride do delne izgube sluha že po 15 minutah poslušanja. Raven 110 decibelov predstavlja rock koncert ali glasen športni dogodek. Ob poslušanju pri takšni jakosti, je za poškodbo sluha dovolj že samo ena minuta izpostavljenosti.

 

Posledice izgube sluha v zgodnjem otroštvu so težje, kadar niso pravočasno prepoznane. V predšolskem obdobju je natančna slušna zaznava in razlikovanje slišanega pogoj za uspešen jezikovni razvoj. Posledice neprepoznane in neobravnavane izgube sluha imajo lahko dolgoročne posledice:

  • Jezikovni razvoj je lahko upočasnjen in zakasnel.
  • Posledične učne težave lahko vplivajo na pridobivanje izobrazbe.
  • Komunikacijske težave lahko vodijo v socialno izolacijo, slabšo samopodobo ...
  • Zmanjšajo se lahko možnosti za različne aktivnosti (glasbena, športna dejavnost ...)

Dobra novica je, da je izgubo sluha zaradi hrupa mogoče enostavno in popolnoma preprečiti. Ne glede na svoja leta imejmo do svojega sluha primeren odnos in ga ne obremenjujmo po nepotrebnem, npr. s preglasnim poslušanjem glasbe preko slušalk, v avtomobilu, na koncertu ali pa ob glasnih pokih pirotehničnih sredstev. Smotrno je, da na koncertu ne stojimo blizu zvočnika oz. si ob velikem hrupu namestimo v ušesa čepke, ki sluh varujejo. Torej poskrbimo za svoj sluh preden je prepozno, saj poti nazaj ni!

Kaj pa če je moj sluh že poškodovan?

Ob vsaki motnji, ki se zdi neobičajna, čeprav ni zelo huda, je smiselno obiskati zdravnika, saj okvara sluha vpliva na razumevanje, pridobivanje in izmenjavo informacij, zmanjšuje posameznikovo učinkovitost za delo ter kakovost življenja.

Včasih smo v dilemi ali je naš sluh res tako slab, da bi bilo treba obiskati zdravnika in se na specialistični ORL pregled niti ne naročimo. Če se ugotovi, da s sluhom ni vse tako, kot bi moralo biti, je potreben celovit ORL pregled, ki ga opravi specialist otorinolaringolog. Uporabo slušnih aparatov priporočamo, čim se opazi, da je pri osebi moten družbeni kontakt. Zanimivo je, da na naglušnost pogosto prej opozarjajo drugi, kot pa se tega zave oseba sama. Uho oziroma naglušna oseba z leti pozabi poslušati in tako se težave samo kopičijo.