Prevodna

Prevodno izgubo sluha povzroča karkoli, kar ovira prehod zvočnih valov od zunanjega do notranjega ušesa; pogost vzrok je ušesno maslo. Ta težava lahko prizadene eno uho ali obe ušesi, pogosto ja lahko odpravimo z zdravili ali operacijo.

 

Vzroki prevodne izgube sluha

Predrt bobnič – Včasih poškodba glave ali druga nezgoda prizadene zunanje ali srednje uho. Najpogostejša tegoba je predrt bobnič, ko pride do poškodbe občutljive membrane med zunanjim in srednjim ušesom. To je lahko posledica udarca na uho, bliskovitih sprememb tlaka pri letenju ali potapljanju, tlačnega vala zaradi eksplozije ali drugega zelo močnega hrupa, nakopičenja tekočinskega tlaka zaradi nezdravljene okužbe srednjega ušesa ali, najpogosteje, nespametnega drezanja po ušesnem kanalu pri odpravljanju ušesnega masla. Predrt bobnič lahko povzroči kratkotrajno bolečino, začasno oslabljen sluh in včasih izcedek, vendar se običajno v nekaj tednih zaceli sam od sebe. Pazite, da so ušesa suha, saj utegnevoda pri prhanju ali plavanju povzročiti okužbo ali trajno škodo.

Zamašeno uho – Nakopičenje ušesnega masla ali tujek v ušesnem kanalu otopita sluh, ker zvočni valovi ne morejo doseči bobniča. Namen ušesnega masla je, da se na lepljivo tvorbo ujamejo umazanija, prah in bakterije. Vsebuje lisozim, naravno antibakterijsko snov, ki je tudi v solzah. Vendar se lahko včasih v ušesih nakopiči gmota ušesnega masla, ki ovira sluh. Vatiranih paličic nikoli ne potiskajte v uho, saj lahko tako poškodujete bobnič in potisnete maslo še dlje v uho in ob bobnič. Pri vašem izbranem zdravniku vam lahko pregledajo ušesa in po potrebi odstranijo ušesno maslo.

Prehladi, gripa in alergije – Običajen kašelj, prehlad, gripa, vnetje mandeljnov in sinusov lahko privedejo do nakopičenja tekočine in oteklosti ali zamašitve Evstahijeve cevi; to pa povzroči pridušen sluh in včasih tinitus. To lahko spremljajo tudi bolečine v ušesih in povišana telesna temperatura. Podoben učinek imajo lahko alergije in povečana žrelnica. Ko se v srednjem ušesu nakopiči tekočina in pride do okužbe, se razvije vnetje srednjega ušesa ali otitis media. To pogosto muči majhne otroke, saj je pri njih Evstahijeva cev zelo kratka in vodoravna.

Ciste – V redkih primerih lahko ponavljajoče se ušesne okužbe privedejo do kolapsa bobniča in nastanka žepka v srednjem ušesu. Ujete kožne celice se lahko vnamejo ter ustvarijo cisto (holesteatom). Če tega ne zdravimo, lahko cista raste in poškoduje srednje uho ter povzroči izgubo sluha in omotico. Drugi simptomi so občutek polnosti v enem ušesu, smrdljiv izloček, bolečine v ušesu ali za njim ponoči ter celo oslabelost obraznih mišic.

Otoskleroza – Ta rekla bolezen povzroča prevodno naglušnost. Zaradi nenormalne rasti kosti postane ena slušna koščica (ali več) v srednjem ušesu slabše premična, zato ne more dobro prenašati zvočnih tresljajev. Otoskleroza lahko povzroči tudi omotico, motnje ravnotežja in tinitus. Bolezen je nemalokrat v rodu in pogosteje prizadene ženske. Izguba sluha se velikokrat pojavi med nosečnostjo in po njej.